RTL stapt naar rechter om overheidsstukken Syrië

RTL Nieuws spant een kort geding aan tegen het ministerie van Buitenlandse Zaken om ambtelijke stukken rond een militaire interventie in Syrië boven water te halen. Dat heeft de redactie donderdag bekendgemaakt.

Minister Frans Timmermans (PvdA) maakte vorige week alleen een advies van de volkenrechtelijk adviseur van het kabinet, de Amsterdamse hoogleraar André Nollkaemper, openbaar. Toen RTL via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur het advies van Timmermans eigen ambtenaren opvroeg, kreeg de redactie nul op het rekest.

"Wij vinden dat dit advies openbaar moet zijn, zeker omdat Timmermans suggereert dat een eventuele actie tegen Syrië wel legitiem kan zijn", stelt adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein in een verklaring. "We denken dat er een groot maatschappelijk belang is bij openbaarmaking, dat het parlement dit advies ook zou moeten kennen."

Volgens RTL hindert het ministerie de persvrijheid door het document niet openbaar te maken. Wanneer het kort geding dient is nog niet bekend.