Man dient niet synchroon te zwemmen

Het Amsterdamse synchroonzwemduo Bart Krieger (42) en Anouk Noordervliet (39) had hun badkleding al aan en zou dinsdag een demonstratie geven tijdens de pauze van EK masters in Eindhoven. Op het laatste moment ging het feest niet door. Reden: Bart Krieger is een man. 

"Het is discriminatie pur sang", aldus hun trainster Annelies Willemsen (54). Het zou namelijk de eerste keer zijn dat een man tijdens een Europees kampioenschap zou synchroonzwemmen. Volgens de officiële regels van de Europese zwembond (LEN) is het voor mannen niet toegestaan om mee te doen aan synchroonzwemcompetities. Toch werd voor de wedstrijd besloten dat Krieger als eerste mannelijke synchroonzwemmer een demo mocht zwemmen.

Deze demonstratie was bedoeld als statement. "Als mannen willen synchroonzwemmen, moeten ze dat gewoon kunnen doen", zegt organisator Paul van den Heuvel. De demo zou al nooit officieel bij de competitie horen. "In de pauze kun je zelfs iemand in een leeuwenpak laten ronddobberen, want het is geen onderdeel van de wedstrijd", aldus een teleurgestelde Krieger

Toen het duo klaar stond om het water in te gaan, moest Van den Heuvel hun zeggen dat ze hun demonstratie toch niet mochten zwemmen, omdat de LEN het niet toestond. "De LEN heeft last van koudwatervrees", vindt Van den Heuvel. Hij denkt dat de sport veel aantrekkelijker kan als mannen wel mee kunnen doen. "Maar de LEN houdt zich liever aan de regels die ze al honderd jaar handhaven." Hij is wel blij dat er nu alsnog aandacht is voor de deelname van mannen bij het synchroonzwemmen.

Krieger en Noordervliet gaan door met trainen. Een uitnodiging om deel te nemen aan het Nederlands kampioenschap waar de LEN niets over te zeggen heeft, is al binnen. "Wij gaan sowieso door met zwemmen en we worden steeds beter", besluit Krieger.