'Sony's virtual reality-headset komt volgend jaar'

Sony's eigen virtual reality-headset voor de PlayStation 4 komt in de herfst van 2014 uit, zo zeggen mensen rondom het project. Ook zou de headset samenwerken met de PlayStation Eye-camera en nauwkeuriger zijn dan Oculus Rift.

Sony heeft op de E3 al strikt geheime ontmoetingen gehad met ontwikkelaars en uitgevers om hun virtual reality-headset voor de PlayStation 4 te laten zien en op deze manier ondersteuning voor het apparaat te krijgen.

Officieel weigert Sony elke reactie, maar het is nu eenmaal beleid van het bedrijf om niet op geruchten en speculaties te reageren. Mensen in het bedrijf, die meer van de headset weten, zeggen dat het bedrijf hard werkt aan de headset. Sony zou meer geld en aandacht in dit project stoppen dan met de PlayStation Move, drie jaar geleden.

De headset werkt samen met de PlayStation Eye-camera, waardoor het registreren van hoofdbewegingen veel nauwkeuriger is dan bij de Oculus Rift, aldus mensen die Sony's headset al hebben gebruikt. Nadeel van deze samenwerking is wel dat er kleine bolletjes op de headset zitten, al is dit nog niet het uiteindelijke ontwerp.

Er gingen geruchten dat Sony het apparaat al op de Tokyo Game Show van dit jaar zou laten zien, maar dat blijkt niet waar te zijn. Het Japanse bedrijf wil de aandacht niet afleiden van de PlayStation 4 en er zijn op dit moment nog niet genoeg games die de headset kunnen demonstreren.

Het apparaat zou een van de redenen zijn waarom Sony zo actief bezig is met het werven van onafhankelijke ontwikkelaars voor de PlayStation 4. Het apparaat zou een echte onderscheidende factor voor de PlayStation 4 zijn, ten opzichte van de Xbox One. Microsoft zou op het moment niet werken aan een dergelijke headset.

Nadeel voor Sony is natuurlijk wel dat er met Oculus Rift een sterke concurrent op de markt gaat komen. Oculus heeft na een ontzettend succesvolle Kickstarter, waar bijna 2,5 miljoen dollar werd opgehaald, ook veel investeerders binnengehaald.

Verder heeft Oculus een maand geleden John Carmack binnengehaald. Carmack is een van de oprichters van id Software en tekende een contract om Oculus' chief technical officer te worden.

Carmack zei toen het volgende over virtual reality: "I believe that VR will have a huge impact in the coming years, but everyone working today is a pioneer. The paradigms that everyone will take for granted in the future are being figured out today; probably by people reading this message. It's certainly not there yet. There is a lot more work to do, and there are problems we don't even know about that will need to be solved, but I am eager to work on them."

De virtual reality-headset van Sony ligt volgens insiders rond de herfst van 2014 in de winkels, maar ook dit is natuurlijk verre van zeker.