Resolutie SyriŽ aangenomen door Senaatscommissie

De commissie buitenlandse betrekkingen van de Amerikaanse Senaat neemt mogelijk meer tijd voor de resolutie over militair optreden tegen Syrië. Het Republikeinse commissielid John Barrasso verwacht dat het woensdag nog niet van een stemming komt.

De Senaatscommissie is volgens Barrasso nog altijd in beraad over de resolutie. Eerder op de dag bleek dat een van de invloedrijkste senatoren van zijn partij, de houwdegen John McCain, zijn steun onthoudt aan het voorstel. McCain, een uitgesproken pleitbezorger van militaire interventie in Syrië, vindt een beperkte aanval met bijvoorbeeld kruisraketten op Syrië niet genoeg.

De dinsdag ontworpen resolutie legt een eventuele militaire actie tegen het bewind van de Syrische president Bashar Assad een reeks beperkingen op. Het voorstel sluit de inzet van grondtroepen uit en beperkt de duur van het ingrijpen tot zestig dagen. President Barack Obama kan die periode met dertig dagen verlengen, mits het Congres daar niet op tegen is.

Als de commissie akkoord gaat met de resolutie kan deze volgende week, wanneer de senatoren terug zijn van reces, in de voltallige Senaat in stemming worden gebracht.

Update, 22.07 uur
De commissie heeft woensdag toch nog ingestemd met militair ingrijpen in Syrië. Tien leden van de commissie gaven het ontwerp hun goedkeuring. Er waren zeven tegenstemmen. Eerder op de dag was al gebleken dat een van de invloedrijkste Republikeinse commissieleden, de houwdegen John McCain, het voorstel zijn steun zou onthouden. McCain, een uitgesproken pleitbezorger van militaire interventie in Syrië, vindt een beperkte aanval met bijvoorbeeld kruisraketten op Syrië niet genoeg.

De conceptresolutie legt een eventuele militaire actie tegen het bewind van de Syrische president Bashar Assad een reeks beperkingen op. Het voorstel sluit de inzet van grondtroepen uit en beperkt de duur van het ingrijpen tot zestig dagen. President Barack Obama kan die periode met dertig dagen verlengen, mits het Congres daar niet op tegen is.