Kroaten woedend over cyrillische opschriften

Woedende Kroatische oorlogsveteranen hebben maandag in de stad Vukovar borden met cyrillische opschriften van overheidsgebouwen gesloopt. Die waren daaraan bevestigd in het kader van Europese eisen ter verbetering van de rechten van minderheden.

Om Vukovar is in de jaren negentig zwaar gevochten. De stad aan de Donau werd door het door Serviërs geleide Joegoslavische leger zwaar beschadigd; duizenden mensen lieten in de strijd het leven.

Vukovar heeft een aanzienlijke Servische minderheid. Opschriften op officiële gebouwen in het latijnse alfabet van de Kroaten en het cyrillisch van de Serviërs voldoen aan de Kroatische wet over de rechten van minderheden, maar de oorlogsveteranen in Vukovar beschouwen de cyrillische teksten als een belediging van de Kroatische oorlogsslachtoffers.

Bij opstootjes met de veteranen raakten vier politieagenten gewond. De politie zei verscheidene mensen te hebben aangehouden. Volgens de Kroatische staatstelevisie verzamelden zich maandagavond ongeveer driehonderd mensen om de vrijlating van de arrestanten te eisen.

De president en de regering hebben het 'chauvinistisch geweld' van de demonstranten veroordeeld. Kroatië trad in juli als 28e lidstaat toe tot de Europese Unie. Ruim twintig jaar na de oorlog zijn er nog steeds sluimerende etnische spanningen tussen Kroaten en Serviërs, met name in Vukovar.