'Ambtenaar mag praten met tabakslobby'

Ambtenaren van de ministeries van Financiën, Volksgezondheid en Economische Zaken overtreden de regels niet wanneer zij contacten onderhouden met de tabakslobby. Dat schrijft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) maandag in antwoord op Kamervragen van SP'er Henk van Gerven.

Van Gerven vroeg zich af of het internationale FCTC-verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie wordt geschonden als ambtenaren met vertegenwoordigers van de sigarettenindustrie om de tafel zitten.

Dat is niet het geval, schrijft Van Rijn. Het verdrag bepaalt weliswaar 'dat lidstaten hun tabaksontmoedigingsbeleid moeten beschermen tegen de commerciële en andere gevestigde belangen van de tabaksindustrie', maar een 'uitdrukkelijk verbod op contact' is er niet.

Volgens de bewindsman wordt alleen contact gezocht als dat noodzakelijk is, bijvoorbeeld waar het gaat om 'technische zaken bij implementatie van wet- en regelgeving'. Zo overleggen Financiën en de gehele tabaksbranche een paar keer per jaar over 'lopende zaken'. "Tijdens een dergelijk overleg worden problemen op het uitvoeringstechnische vlak besproken."

Besluiten over het beleid vallen er tijdens die bijeenkomsten niet. "Uiteindelijk zijn de desbetreffende bewindspersonen, in overleg met uw Kamer, verantwoordelijk voor de politieke keuzes die worden gemaakt", aldus Van Rijn.

De bewindsman heeft er ook geen problemen mee dat werkgeversorganisatie VNO-NCW zich ook voor de tabaksindustrie inzet. "VNO-NCW behartigt de belangen van het bedrijfsleven in Nederland, zo ook van de tabaksindustrie. Het staat VNO-NCW vrij daarvoor te lobbyen, evenals het de directeur van VNO-NCW vrij staat om uitspraken te doen over een sector die hij vertegenwoordigt."