Veiligheidsrisico's KPN-verkoop onderzocht

De vraag of de nationale belangen genoeg zijn beschermd bij een eventuele verkoop van KPN aan América Móvil ligt 'bij ons open op tafel'. Dat zegt Dick Schoof, de nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV), maandag in Het Financieele Dagblad. KPN onderhoudt volgens Schoof 'een vitale infrastructuur waar veel diensten gebruik van maken.

De coördinator doelt hiermee onder meer op het netwerk voor hulp- en veiligheidsdiensten C2000, het noodnet en alarmnummer 112. Hij wil nagaan of een verandering van het aandeelhouderschap leidt tot wijzigingen in de aansturing van KPN vanuit de overheid.

''De vraag die moet worden beantwoord is of in het kader van de nationale veiligheid aanvullende maatregelen moeten worden genomen om de publieke belangen te borgen", aldus Schoof. "We moeten ons ervan vergewissen dat de instrumenten die ons ter beschikking staan ook in de nieuwe setting waardevol zijn en gehanteerd kunnen worden."

De Stichting Preferente Aandelen KPN wierp afgelopen donderdag een beschermingswal op om de verkoop van KPN voorlopig te blokkeren. De stichting vreest voor de maatschappelijke gevolgen van een overname door de Mexicanen. Schoof benadrukt dat zijn uitingen losstaan van de actie van de stichting.