Egypte richt bufferzone in aan grens Gaza

Het Egyptische leger heeft dertien huizen langs de grens met Gazastrook gesloopt. De woningen weken voor een bufferzone, die het drukke smokkelverkeer van wapens en strijders moet tegengaan.

Het leger werkt volgens plaatselijke bestuurders aan een open zone van vijfhonderd meter breed, die zich vanaf de grensovergang bij Rafah uitstrekt over een afstand van tien kilometer. Bij wijze van proef gingen de afgelopen tien dagen alvast dertien huizen waaronder smokkeltunnels waren gegraven tegen de vlakte.

De meeste van de talloze sluiptunnels onder de vijftien kilometer lange grens tussen Gaza en Egypte zijn de afgelopen tijd door het Egyptische leger vernietigd. De troepen in de grensstreek zijn geregeld doelwit van extremisten, en het geweld in de hele Sinaï is sinds de afzetting van president Mohammed Morsi alleen maar toegenomen.

Zaterdag boekten de veiligheidstroepen met de aanhouding van rebellencommandant Adel Mohammed echter een broodnodig succes. De arrestant zou het bevel voeren over een met Al-Qaida verbonden groep die de autoriteiten verdenken van de overval op en executie van 25 agenten. De moordpartij van vorige week was een van de bloedigste ooit.

Adel Mohammed, alias Adel Habara naar verluidt, werd al eens bij verstek ter dood veroordeeld voor de moord op een aantal militairen in de Nijldelta.