Doden in kamp Mujahedeen-Khalq

Bij gevechten in een kamp van de Iraanse verzetsgroep Mujahedeen-e-Khalq in Irak zijn zondag meerdere doden gevallen. Dat hebben de Mujahedeen en de Iraakse regering zondag bekendgemaakt, maar hun lezingen van het gebeurde lopen uiteen.

Volgens de Nationale Raad van Verzet in Iran in Parijs werden 52 MEK-leden gedood na een inval van Iraakse veiligheidstroepen in Kamp Ashraf, ten noordoosten van Bagdad. Een politiefunctionaris in de Iraakse provincie Diyala, waar het kamp ligt, bevestigde dat er een Iraakse inval in het kamp had plaatsgevonden en zei dat er minstens negentien doden waren gevallen. Hij bedong anonimiteit omdat hij niet bevoegd was de informatie te verschaffen.

Ali al-Moussawi, een woordvoerder van de Iraakse premier Nouri al-Maliki, bevestigde dat er doden in kamp waren gevallen, maar suggereerde dat de kampbewoners onderling slaags waren geraakt en ontkende dat Iraakse veiligheidstroepen bij betrokken waren. Hij zei dat de autoriteiten nog bezig waren het precieze aantal slachtoffers vast te stellen.

De Verenigde Staten en de Verenigde Naties hebben het geweld veroordeeld, maar laten zich niet uit over wie er voor verantwoordelijk is. De VN hebben een eigen onderzoek aangekondigd.

De MEK vocht in de Iraans-Iraakse oorlog van 1980-88 aan de kant van Irak en enkele duizenden leden kregen in Irak onderdak aangeboden door Saddam Hussein. De groep zwoer in 2001 geweld af.

De huidige, overwegend sjiitische regering van Irak onderhoudt nauwe banden met Iran en wil van de MEK-leden af. Zij werkt met de VN samen om hen elders te huisvesten, maar dit proces verloopt traag.

De Iraanse Revolutionaire Garde is blij met de dood van de MEK-leden en spreekt van 'goddelijke wraak'. De Iraanse staatstelevisie meldde dat 23 MEK-leden waren gedood door 'het Iraakse volk en mujahedeen'.

Bij eerdere Iraakse invallen in Kamp Ashraf kwamen tientallen mensen om het leven. In het kamp woonden ooit meer dan drieduizend MEK-aanhangers, maar de meesten werden vorig jaar overgeplaatst naar een voormalige Amerikaanse basis bij Bagdad, in afwachting van hervestiging in het buitenland. Dit kamp is volgens MEK meermalen beschoten met raketten. Tot dusver zijn nog maar 162 MEK-leden in andere landen ondergebracht, de meesten in Albanië.