Carter: 'Oorlog illegaal zonder VN-mandaat'

Het Carter Center, in 1982 opgericht door oud-president Jimmy Carter en zijn vrouw, geeft in een verklaring aan dat een eventuele oorlog tegen Syrië illegaal is als daar geen VN-mandaat voor is.

Middels zijn spreekbuis geeft de oud-president aan: “De VS en een aantal van hun Europese bondgenoten roepen om militaire actie in Syrië, maar klaarblijkelijk zonder steun van de NAVO of de Arabische Liga. Zoals te verwachten voorspellen Rusland, Iran en Syrië grote gevolgen.”

“Een afstraffende militaire reactie zonder mandaat van de VN-Veiligheidsraad of brede steun van NAVO en de Arabische Liga zou illegaal zijn onder het internationale rechtssysteem en zou waarschijnlijk geen koersverandering in de oorlog opleveren. Het zal alleen de huidige posities verharden en politieke proces uitstellen dat hard nodig is om aan het catastrofale geweld een eind te brengen.”

Carter vindt dat er internationale consensus gezocht moet worden waarbij ook China en Rusland betrokken worden, om daarna eventueel de Syrische chemische wapens door de VN te laten controleren en beheren.

“Het is erg belangrijk om de feiten rondom de aanval vast te stellen en ze aan het publiek te presenteren. Degenen die verantwoordelijk zijn voor het gebruik van chemische wapens moeten daar persoonlijk verantwoordelijkheid voor dragen. De chemische aanval moet een katalysator zijn om dubbel zo hard te werken aan een vredesconferentie, het beëindigen van hostiliteiten en het vinden van een politieke oplossing.”