Inspire2Live geld nauwelijks naar kankeronderzoek

De kankerbestrijdingsstichting Inspire2Live heeft de afgelopen jaren slechts tweehonderdduizend euro uitgegeven aan kankeronderzoek. Van de vijf miljoen euro waarover de stichting beschikt, is inmiddels al wel 1,6 miljoen euro uitgegeven, meldt het televisieprogramma Nieuwsuur vrijdagavond op de website.

Zeshonderdduizend euro werd uitgegeven aan zogeheten management fees. Ook ging veel geld naar reizen en congressen. Aan een organisatie waarvan een van de oprichters Peter Kapitein bestuurder is, Sage Bionetworks, zou 150 duizend euro zijn betaald. Kapitein zou inmiddels hebben erkend dat dat niet handig is en zou zijn afgetreden als bestuurder van het bedrijf, dat patiënten en wetenschappers ertoe zou proberen aan te zetten gegevens en modellen te delen.

Stichting Inspire2Live werd begin 2010 opgericht door Van Veenendaal en Kapitein, die ook achter sponsorevenement Alpe d'Huzes zitten. De organisatie stelt ernaar te streven dat kanker in 2020 niet meer dodelijk zal zijn. Van Veenendaal kwam de afgelopen dagen in opspraak omdat hij flinke management fees via zijn zijn eigen bv zou hebben geïnd voor zijn werk voor Inspired2Live. Zowel stichting Alpe d'Huzes als Inspire2LIve claimt een 'antistrijkstokbeleid' te voeren.

Kapitein heeft volgens Nieuwsuur verder erkend dat Inspire2Live geen euro heeft opgehaald, behalve vijf miljoen euro die KWF Kankerbestrijding in 2011 toezegde. Dat geld komt uit het Alpe D'Huzesfonds.

Kapitein en Van Veenendaal zouden verder volgens het huidige bestuur van Alpe D'Huzes hebben geprobeerd tientallen miljoenen van KWF weg te houden. Voorzitter van Alpe D'Huzes Johan van der Waal zou het verzoek hebben gekregen om de opbrengst van Alpe d'Huzes 2012, 32 miljoen, niet naar KWF over te maken, maar naar een Inspire2live. Kapitein ontkent dit verhaal echter.