Patriots kunnen geen offensieve taken uitvoeren

De Nederlandse Patriot-raketten die in Turkije zijn gestationeerd kunnen niet worden ingezet voor offensieve acties of voor het handhaven van een no-flyzone. "Ze staan op afstand van de Syrische grens en hebben een beperkt bereik", zei minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) donderdag in het Kamerdebat over de situatie in Syrië.

De Patriot-raketten zijn er enkel en alleen voor defensieve doeleinden, verzekerde de minister. De veiligheidssituatie van de driehonderd Nederlandse militairen die in Turkije zijn wordt nauwlettend in de gaten gehouden. "Ik realiseer me dat de recente ontwikkelingen het dreigingsniveau van onze mensen kunnen vergroten, maar dat is geen reden voor additionele maatregelen."

Hennis beloofde de Tweede Kamer op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen. Als het nodig is kunnen de militairen binnen enkele dagen worden teruggehaald, de twee Patriot-luchtverdedigingssystemen binnen een paar weken. De raketten werden in december geplaatst om Turkije, een NAVO-land, te beschermen tegen eventuele raketten die vanuit Syrië worden afgevuurd.