Van Rijn verzekert recht op schone luier

Bewoners van zorginstellingen houden het recht op een dagelijkse wasbeurt en een schone luier. Dat verzekert staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) donderdag, nadat gesuggereerd werd dat hij het wetsvoorstel dat dit regelt wil intrekken. "De bepalingen die in die wet staan gaan we gewoon overnemen", zei hij.

Het vorige kabinet diende de zogenoemde Beginselenwet AWBZ-zorg in, waarin de rechten van hulpbehoevenden zijn vastgelegd. Deze wet was vooral een wens van de toenmalige gedoogpartner PVV.

Van Rijn wijst erop dat een groot deel van de Kamer het onnodig vindt om dit in een aparte wet te regelen. "Dat ben ik wel met ze eens", zegt de bewindsman. "Dus ik ga het netjes regelen in de wet over langdurige zorg."

Eerder vandaag stelde de Volkskrant dat Van Rijn de wet wilde intrekken. De Raad van State oordeelde eerder al negatief over het voorstel omdat het hulpbehoevenden in wezen geen nieuwe rechten geeft. Alles is volgens de raad eigenlijk al wettelijk geregeld.

De PVV reageerde daarop furieus. "Dit kabinet is ziek", twitterde Geert Wilders. Fleur Agema laat weten dat zij de Beginselenwet zelf gaat indienen. Ook SP-Kamerlid Renske Leijten is ontsteld. "Dat basisrechten nodig zijn voor mensen in zorginstellingen is treurig, dat kabinet daarvan afziet is om te huilen."

PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk doet de berichtgeving af als 'onzin'. "Belangrijke zorg zoals douchen, verschonen en persoonlijke aandacht blijft voor iedereen beschikbaar. Het recht op deze zorg blijft wettelijk geregeld."