'Kabinet trekt PVV-plan recht op schone luier in'

Bewoners van zorginstellingen krijgen toch niet het recht op een dagelijkse wasbeurt en een schone luier na een 'ongelukje'. Het wetsvoorstel dat hulpbehoevenden op die manier zeggenschap geeft over hun zorg wordt ingetrokken. Dat is het voorstel van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA), meldt de Volkskrant donderdag. Een woordvoerder van de staatssecretaris laat weten dit 'te bevestigen noch te ontkennen'.

Het wetsvoorstel komt voort uit het beleid van het vorige kabinet en de inbreng van de PVV. De zogenoemde Beginselenwet Awbz-zorg omschrijft de rechten van hulpbehoevenden als 'zeggenschap over de inrichting van het leven'. Daarbij gaat het onder meer om elke dag douchen en enkele keren per week in bad. Ook zouden cliënten snel moeten worden geholpen bij de gang naar het toilet of een 'ongelukje'.

Volgens ingewijden in de krant heeft het plan aan waarde verloren als gevolg van de beoogde reorganisatie van de langdurige zorg. Ouders moeten langer thuis blijven wonen en daar worden verzorgd.

De Raad van State oordeelde eerder al negatief over het voorstel omdat het hulpbehoevenden in wezen geen nieuwe rechten geeft. Alles is volgens de raad eigenlijk al wettelijk geregeld. De ministerraad neemt vrijdag een besluit.