Steun uit bedrijfsleven voor burgerbank

De Financiële Coöperatie verwacht minder leden nodig te hebben om de burgerbank met 'heldere en simpele' producten op te zetten. De initiatiefnemers zijn in gesprek met een aantal grote partijen voor financiële en inhoudelijke steun aan het project. Dat zegt oprichter Jan Brink woensdag.

Enkele van de gesprekken met mogelijke partners bevinden zich in een vergevorderd stadium en kunnen wellicht volgende maand al bekend worden gemaakt. Volgens Brink voert de coöperatie gesprekken met 'echt grote bedrijven' en ook een financiële opleider.

Bij de start van het project verwachtte de Financiële Coöperatie binnen een halfjaar tienduizend leden te moeten werven. Na bijna een maand staat de teller op ruim 2100. Als de extra financiële steun uit het bedrijfsleven er komt, hebben de oprichters eerder het geld dat nodig is voor het maken van een bedrijfsplan en de aanvraag voor een bankvergunning.

Brink zegt 'meer dan tevreden' te zijn over de stand van zaken. Dat na de eerste week het aantal nieuwe leden per dag nauwelijks toeneemt, wijt hij aan de vakantieperiode. "We beschikken niet over een reclamebudget. Dat zou ook niet bij ons passen. We doen het stap voor stap."

De coöperatie kreeg na de bekendmaking van hun plannen stevige kritiek, vooral van Nyenrode-hoogleraar Jaap Koelewijn. Die noemde de oprichters een stel klungelaars. Brink denkt niet dat de ledenwerving stokt omdat het ze aan deskundigheid ontbreekt. "We hebben altijd gezegd dat we voor de bank zelf professionals gaan werven." Mede dankzij de steun van de nieuwe partners zal de ledenwerving weer aantrekken, denkt hij.

De Financiële Coöperatie is ontstaan uit onvrede over de ondoorzichtige producten en hoge bonussen in de bankenwereld. Het initiatief moet leiden tot een bank zonder winstoogmerk die eenvoudige producten aanbiedt. Daarvoor is nog altijd veel steun, zegt Brink. "We zijn de afgelopen tijd ook veel gebeld door bankiers of oud-bankiers die zeggen: we zijn het met jullie eens."