Kopschoppers krijgen straf te horen

De rechtbank in Den Bosch doet woensdag uitspraak tegen vier verdachten van de geruchtmakende mishandeling in Eindhoven in januari. Justitie eiste twee weken geleden tot anderhalf jaar cel. De behandeling van de zaak tegen drie minderjarige verdachten vond achter gesloten deuren plaats. De uitspraak in de 'kopschopperzaak' is wel openbaar.

Tegen Brent L., 17 jaar ten tijde van het incident, eiste het Openbaar Ministerie de hoogste straf: anderhalf jaar jeugddetentie, plus een halfjaar voorwaardelijk. Tegen een andere 17-jarige verdachte eiste justitie vier maanden jeugddetentie plus acht maanden voorwaardelijk.

De twee worden vervolgd voor het medeplegen van poging tot doodslag op het slachtoffer, een 22-jarige man uit Oirschot. De man werd in het centrum van de stad belaagd en tegen de grond gewerkt. Hij werd meerdere malen tegen het hoofd geschopt.

Een derde verdachte, de 19-jarige Brett S., staat terecht voor openlijke geweldpleging. Tegen deze oudste verdachte werd vier maanden cel plus vier maanden voorwaardelijk geëist. Ook zou hij zich moeten laten behandelen voor zijn agressieprobleem.

Een destijds 15-jarige jongen nam geen deel aan de mishandeling, maar stond dicht bij het slachtoffer en distantieerde zich niet van het geweld. Daarmee droeg hij volgens het OM bij aan 'versterking van het groepsgevoel en een sfeer van ontremming'. Tegen hem werd een werkstraf van zeventig uur geëist.

De vier verdachten maken deel uit van een groep van acht jongeren die aanvankelijk in beeld waren. Hun identiteit was snel bekend toen justitie enkele weken na de mishandeling in een regionaal opsporingsprogramma camerabeelden van het incident vertoonde. De beelden veroorzaakten veel op internet en in de media veel ophef.

Vier van de acht jongeren worden uiteindelijk niet vervolgd omdat niet vaststond dat ze fysiek of verbaal deelnamen aan de mishandeling. Dat de rechtszaak maanden op zich liet wachten komt doordat alle verdachten in België wonen; twee van de verdachten vochten hun overlevering in dat land tot op het hoogste niveau aan.