Kabinet eens over begroting

Het kabinet en de coalitiepartijen zijn het eens over de begroting van volgend jaar. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag gezegd na afloop van een overleg tussen alle bewindslieden over de invulling van de extra bezuinigingen van zes miljard euro.

Het pakket is volgens Dijsselbloem 'goed voor Nederland', ondanks de bezuinigingen. "Het gaat niet alleen om bezuinigen, maar om veel meer dan dat." Dijsselbloem wilde echter niet ingaan op de maatregelen. Die worden pas officieel bekendgemaakt op Prinsjesdag, als het kabinet de begroting voor volgend jaar presenteert.

De Telegraaf meldde eerder dinsdag dat de mogelijkheid om belastingvrij te schenken wordt verruimd. Mensen mogen tot een ton schenken, mits het geld in de eigen woning van de ontvanger wordt gestoken. Verder gaat het toeslagensysteem op de schop. Eerder lekte al uit dat belastingschijven niet worden aangepast aan de inflatie en ambtenarensalarissen niet omhooggaan.

De gemiddelde koopkracht daalt komend jaar met ongeveer een procent, meldt De Telegraaf verder. Middeninkomens zullen iets beter af zijn dan de hoogste en de laagste inkomens.

Het kabinet praat de komende dagen nog verder over de precieze uitwerking van de afspraken.