Judoka Ente niet ontevreden ondanks uitschakeling

Birgit Ente was ondanks haar vroege uitschakeling op het WK judo in Rio de Janeiro niet ontevreden over haar niveau. "Het is heel zuur, maar ik zit dicht tegen de top aan. Het was fifty-fifty. Dat geeft wel een boost, als je zo tegen de wereldtop kunt judoën", vertelde ze na haar verlies in de tweede ronde in de klasse tot 52 kilogram. "Nu moet ik nog dat laatste stapje kunnen zetten om de wedstrijd met een actie in mijn voordeel te kunnen beslissen."

Ente begon goed aan het toernooi door in de eerste ronde met een ippon van Esther Sando uit Zambia te winnen. In haar tweede wedstrijd was de Braziliaanse nummer zes van de wereld Erika Miranda echter net een maatje te groot. "Het was een tactisch spel, we kwamen allebei niet door elkaars spel heen. In de laatste minuut moest ik gewoon risico's nemen, omdat ik achter stond in straffen. Mijn actie pakte helaas in haar voordeel uit."

Miranda Wolfslag moest op het WK judo in dezelfde klasse al na de eerste ronde naar huis. Ze moest in de eerste ronde meteen haar meerdere erkennen in Priscilla Gneto uit Frankrijk. De Friese judoka, die debuteerde op het mondiale titeltoernooi, baalde achteraf van de uitschakeling. "Ik kwam niet goed in mijn spel, kon mijn pakking niet goed krijgen. Zonde, want er had gewoon meer in gezeten."

Woensdag komen voor Nederland de eerste kanshebbers op een medaille in actie. Dex Elmont, tweevoudig WK-finalist, speelt dan in de categorie tot 73 kilogram. Bij de vrouwen is Juul Franssen een outsider in de klasse onder 57 kilogram. Ook Carla Grol, het zusje van topjudoka Henk Grol, komt in deze categorie in actie.