[Vuelta] Explosieve Moreno pakt etappezege

Dani Moreno heeft dinsdag de vierde etappe in de Vuelta gewonnen. De Spanjaard van Katusha sprong op het slotklimmetje in Fisterra weg. Fabian Cancellara (Radioshack-Leopard) probeerde te pareren, maar moest genoegen nemen met de tweede plaats. Bauke Mollema (Belkin) werd vijfde.

In het algemeen klassement nam Vincenzo Nibali de macht over. Chris Horner, die maandag de derde rit won, zat achter een breukje in de eerste groep en leverde daarom zes seconden in. Zijn achterstand op de kopman van Astana is drie seconden.

Het mooie weer werd dinsdag gemaakt door vijf man die op avontuur gingen en maximaal een kleine acht minuten voorsprong kregen. Nicolas Edet van Cofidis was de enige die de loodzware beklimming van de Mirador de Ézaro van de derde categorie overleefde. De heuvel met stijgingspercentages tot 28 procent lag op ruim 35 kilometer van de streep.

Een groep met favorieten maakte daarna jacht op Edet, die eerst gezelschap kreeg van Amets Txurruka (Caja Rural) en daarna van nog een kwartet renners waaronder Luis Leon Sanchez (Belkin). Op vijftien kilometer van de streep was de hergroepering een feit en pas op de laatste klim ging de knuppel in het hoenderhok. Op de demarrage van Moreno had echter niemand een antwoord.