Wet niet aangescherpt na privacyschending providers

Het onderzoek waaruit bleek dat telecomproviders in strijd met de regels klantgegevens over websitebezoek opsloegen leidt niet tot aanscherping van de privacywetgeving. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag in antwoord op vragen van SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen.

Ondanks de schendingen vindt Opstelten de huidige regels voldoende om het misbruik aan te pakken. "Het College bescherming persoonsgegevens laat zien dat het eraan werkt om met behulp van het bestaande instrumentarium naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens te bewerkstelligen", schrijft de minister, die verder meldt dat de providers de gegevens onder meer voor marktonderzoek gebruikten.

Tele 2, KPN, T-Mobile en Vodafone werden vorig jaar op de vingers getikt door het College bescherming persoonsgegevens omdat ze niet-geanonimiseerde gegevens over websitebezoek en het gebruik van apps hadden opgeslagen.

App- en gamesgebruik van klanten mag door providers worden gevolgd om te kijken of een applicatie voor een zware last op het netwerk zorgt. De gegevens moeten echter worden geanonimiseerd en na de controle direct worden verwijderd.