Arabische Liga: Syrië achter gifgasaanval

Ook de Arabische Liga houdt de Syrische regering verantwoordelijk voor de vermoedelijke aanval met chemische wapens van vorige week in een voorstad van Damascus. Dat heeft de Liga dinsdag laten weten. Eerder zeiden onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk al de hand van het regime te vermoeden in de gifgasaanval.

De Liga hield dinsdag spoedberaad en riep de leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op hun meningsverschillen op te lossen en overeenstemming te bereiken over 'afschrikwekkende' maatregelen tegen diegenen die deze 'gruwelijke misdaad' hebben begaan. Ministers van de lidstaten van de Liga komen volgende week bijeen om de situatie verder te bespreken.

Activisten zeiden vorige week dat honderden mensen omkwamen door het gebruik van chemische wapens in Ghouta, een voorstad van de hoofdstad Damascus. Artsen zonder Grenzen meldde op basis van ziekenhuizen in de buurt van Damascus dat er 355 mensen zijn omgekomen. De Syrische regering ontkent in alle toonaarden.

Het lijkt er op dat het Westen op het punt staat militair op te treden tegen het regime van president Bashar Assad. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zei maandag dat het bewijs tegen de Syrische regering 'onomstotelijk' is. Zijn collega op defensie, Chuck Hagel, liet dinsdag weten dat de krijgsmacht in staat in Syrië onmiddellijk aan te vallen, mocht president Barack Obama daartoe opdracht geven. De Verenigde Staten hebben vier torpedobootjagers in de Middellandse Zee die doelen in Syrië kunnen bestoken.

De Britse premier David Cameron heeft dinsdag het Lagerhuis teruggeroepen van reces om donderdag de situatie in Syrië te bespreken. Volgens de premier wordt donderdag ook een motie over Syrië in stemming gebracht.

De Arabische Liga ondersteunt de rebellen al wat langer. Zo staat de Arabische Liga toe dat lidstaten wapens leveren aan de jihadisten.