Coalitie akkoord over bezuiniging 6 miljard

De regeringscoalitie van VVD en PvdA heeft een akkoord bereikt over een extra bezuinigingspakket van 6 miljard euro. Dat liet minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem weten. Het pakket wordt nu volgens de minister verwerkt in de begroting die op Prinsjesdag, 17 september, wordt gepresenteerd. Details over het pakket wilde Dijsselbloem niet geven.

"De klus is geklaard in die zin dat het pakket is samengesteld; dat gaan we nu netjes verwerken in de begroting en dan krijgt u op Prinsjesdag de resultaten", zei Dijsselbloem. "Ik ben tevreden omdat we binnen de coalitie tot overeenstemming zijn gekomen en een pakket hebben gemaakt dat goed is voor Nederland. Dit pakket is in totaal goed voor Nederland."

Vicepremier Lodewijk Asscher zei dat de onderhandelingen "in een goede sfeer" zijn verlopen. Hij is tevreden over de gemaakte afspraken, maar wilde niet op de inhoud ingaan. Naar verluidt leiden de kabinetsmaatregelen volgend jaar tot een gemiddeld koopkrachtverlies van circa 1 procent over de hele linie. "We leven in moeilijke tijden", aldus Asscher.

Coalitie akkoord over bezuiniging 6 miljard
Coalitie akkoord over bezuiniging 6 miljard (Foto: ANP)