Nieuw stichtingsbestuur sc Heerenveen

Eredivisieclub sc Heerenveen heeft een nieuw stichtingsbestuur. Dat heeft de Friese club dinsdag bekendgemaakt. Er zijn negen leden aangesteld die het oude bestuur opvolgen, dat sinds juni demissionair aan de slag was. De nieuwe leden vertegenwoordigen de verschillende stakeholders en/of aandachtsgebieden van sc Heerenveen.

Het vorige bestuur stapte op na het onderzoeksrapport van Jos Vaessen en Lense Koopmans over de bestuurscrisis binnen de club. Anne Hettinga, directeur van vervoerder Arriva, zal tijdelijk fungeren als voorzitter voor de stichting. Er wordt nog gezocht naar een onafhankelijke voorzitter. 

De taken van het stichtingsbestuur zijn onder meer leden van het nieuw te vormen one-tier board, waarin toezichthouders deel uitmaken van het bestuur, te benoemen en te ontslaan. Ook zal het bestuur de begroting en jaarrekening moeten goedkeuren.

Vaessen en Koopmans werden in juni gevraagd om een onderzoek te doen naar de voortdurende onrust binnen de club. Voorzitter Robert Veenstra, die volgens de onderzoekers een waar schrikbewind voerde, botste openlijk met erevoorzitter Riemer van der Velde en clubicoon Foppe de Haan. Beide clubiconen vertrokken daarna bij de club. Veenstra zelf trad in juni onder druk van de supportersverenigingen af. Enkele weken later vertrokken ook alle leden van de raad van commissarissen. Gaston Sporre is sinds 31 juli tijdelijk directeur bij sc Heerenveen en zal in ieder geval tot het eind van het jaar aanblijven.