Teleurstelling bij judoka's na snelle uitschakeling

De Nederlandse judokas die in actie kwamen op de eerste dag van het WK konden snel naar huis. Op de tatami in Rio de Janeiro waren Mikos Salminen en Jeroen Mooren in de -60 kg klasse snel klaar. Salminen verloor in de tweede ronde, terwijl Mooren al na één partij was uitgeschakeld. Het leidde tot teleurstelling bij de Nederlanders.

Een gefrustreerde Salminen, die verloor van de sterke Boldbaatar Ganbat uit Mongolië, kon niet geloven dat hij er al na twee duels uitging. "De teleurstelling is groot. Ik heb hier zo hard voor getraind. Dit is een toernooi waar ik mijn hele leven voor train, een van de einddoelen. Zo'n WK telt voor mij meer dan de Olympische Spelen. Het veld is hier groter en het toernooi is zwaarder."

Salminen had zich een plaats bij de beste zeven ten doel gesteld, maar kwam daar bij lange na niet aan. "Dat heeft mede te maken met de A-status van het IOC die ik had gekregen met dat resultaat. Nu heb ik nog één kans, bij de Grand Slam in Tokyo. Ik ga even vakantie vieren, even rustig aan. De frustatie van deze nederlaag blijft nog wel even zitten."

Jeroen Mooren, op voorhand meer een outsider dan Salminen, was minstens zo teleurgesteld als zijn collega-judoka. "Dit is gewoon enorm balen. Er valt weinig anders te doen dan het toernooi afkijken en vooruitkijken. Maar het laat me niet koud deze nederlaag. Ik speelde ook in de eerste ronde van de Olympische Spelen tegen hem, dus ik had een mooie revanche in gedachten. Dus niet."

Dinsdag bij dag twee staan in de Maracanãzinho-hal de mannen -66 kg en vrouwen -52 kg klasses op het programma. Bij de vrouwen komen Miranda Wolfslag en Birgit Ente in actie. Bij de mannen nemen geen Nederlanders deel aan het toernooi.