Veertiger Horner slaat dubbelslag in Vuelta

Chris Horner heeft in de Ronde van Spanje twee vliegen in één klap geslagen. De Amerikaanse renner van Radioshack, die volgende maand zijn 42e verjaardag viert, won de derde etappe met aankomst in Mirador de Lobeira en neemt en passant de leiderstrui over van Vincenzo Nibali.

Horner sloeg zijn slag op de vier kilometer lange, venijnige slotklim. De veteraan overvleugelde de even daarvoor ontsnapte Ivan Santaromita en finishte drie seconden voor de favorietengroep, die werd aangevoerd door Alejandro Valverde en Joaquin Rodriguez.

Bauke Mollema moest alle zeilen bijzetten om geen tijdverlies op te lopen. De kopman van Belkin raakte achterop toen het peloton verbrokkelde door een valpartij. Net nadat Mollema was teruggekeerd, moest hij door een mankement aan zijn fiets opnieuw de achtervolging inzetten. Hij herstelde zich echter uitstekend en kwam na een goede slotklim als zesde over de streep.

De traditionele vlucht van de dag werd verzorgd door Luca Dodi, Vicente Reynes, Fabricio Ferrari, Cyril Bessy en Pablo Urtasun. De vijf namen een maximale voorsprong van zes minuten en werden met nog veertig kilometer te rijden ingerekend.

Horner heeft in het klassement een voorsprong van zes seconden op Nibali en veertien op Nicolas Roche. Mollema staat op de zesde plaats.