Imams willen geen missverkiezing

De invloedrijke islamitische Ulemaraad heeft de Indonesische regering gevraagd de Miss World-verkiezing van komende maand te laten vervallen. Het tonen van huid door vrouwen in een wedstrijd is in strijd met normen en waarden van moslims, aldus de raad. De schoonheidswedstrijd zou starten met een feest op Bali. De finale zou op 28 september in Jakarta gehouden worden.

De Ulemaraad bestaat uit vooraanstaande moslimgeestelijken. De raad vaardigt periodiek fatwa's uit. Veel gelovige moslims volgen die religieuze voorschriften. Het negeren ervan wordt als zonde beschouwd.

Al eerder heeft het Islamitische Verdedigersfront in Indonesië massaprotesten aangekondigd tegen de missverkiezing. Het front is bekend vanwege aanslagen op nachtclubs, westerse ambassades en tegen gematigde religieuze groeperingen. Vorige maand schrapte Lady Gaga een optreden na bedreigingen door het front.

De organisator van de Miss World-verkiezing heeft al laten weten dat het evenement moet doorgaan. Wel toonde hij zich bereid tot 'enkele aanpassingen'. Welke dat zijn, gaf hij niet aan.

Het overwegend islamitische Indonesië heeft 240 miljoen inwoners. Het is het volkrijkste moslimland ter wereld.