Lavrov: geen bewijs voor gebruik chemische wapens

Het Westen kan geen geloofwaardige bewijzen presenteren dat de Syrische autoriteiten achter de aanval met chemische wapens van afgelopen woensdag in Damascus zitten. Desalniettemin stellen westerse landen dat de 'rode lijn' is overschreden. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken, Sergei Lavrov, maandag gezegd op een persconferentie over Syrië.

Lavrov sprak van een 'hysterie' die aan het ontstaan is rond de aanval met chemische wapens. Hij beschuldigde diegenen die een militair ingrijpen door het Westen in Syrië voorstaan, daar achter te zitten. Hij zei ook dat het Syrische bewind niets te winnen heeft bij de inzet van chemische wapens. Lavrov wees erop dat er op internet al gesproken werd over gebruik van chemische wapens, en er ook al beelden van waren, uren voordat er officiële berichten over naar buiten kwamen. Hij noemde dat 'ongeloofwaardig'. Lavrov stelde dat verhalen over het gebruik van de chemische wapens 'grondig' onderzocht dienen te worden.

De Russische minister stelde dat de politieke crisis in Syrië alleen opgelost kan worden door internationale onderhandelingen. Die gesprekken worden echter bewust getorpedeerd door de verhalen rond het gebruik van chemische wapens. Het feit dat de VS hun militaire aanwezigheid in de regio opvoeren noemde Lavrov er overigens een bewijs voor dat de Syrische oppositie geen vredesonderhandelingen wil. Lavrov betoogde dat je een bewind van een land niet kunt bevechten alleen omdat je de dictator die het land bestuurt niet mag. Hij zei ook dat alles wat er nu rond Syrië gebeurt hem erg sterk deed denken aan de ontwikkelingen voorafgaand aan de Amerikaanse en Britse inval in Irak in 2003.

Een westerse interventie in Syrië noemde Lavrov 'een enorme vergissing' die alleen zal leiden tot nog meer bloedvergieten en ernstige gevolgen zal hebben voor de hele regio. Verklaringen van de NAVO dat een interventie mogelijk is zonder toestemming van de Verenigde Naties bestempelde Lavrov als 'levensgevaarlijk' en een 'ernstige schending van internationaal recht'.

Lavrov wees verder op de gevolgen van eerdere westerse interventies in Irak, Libië, Mali, Niger en Libanon. De Russische bewindsman ging ook in op berichten dat VN-experts die maandag in Damascus de plek bezochten waar chemische wapens zouden zijn gebruikt, beschoten waren. Lavrov zei dat die schoten kwamen uit een gebied dat wordt gecontroleerd door opstandelingen. Tegelijk zei hij er niet aan te twijfelen dat het Syrische regime de schuld krijgt voor het incident.

Lavrov had maandag een lang telefoongesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry. Hij drong er bij Kerry op aan niet te vallen voor provocaties.