PvdA wil hoorzitting over schaliegas

Regeringspartij PvdA wil een hoorzitting organiseren over schaliegas. Dat laat Tweede Kamerlid Jan Vos weten. De partij is nog niet overtuigd door het rapport over proefboringen naar schaliegas dat maandagochtend door minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) werd gepresenteerd.

"Het rapport van Witteveen en Bos gaat maar in beperkte mate in op schone en innovatieve methoden die mogelijk bij het winnen van schaliegas kunnen worden gebruikt", aldus Vos. De openstaande vragen moeten worden beantwoord in een hoorzitting.

Ook wil Vos de conclusie van de commissie MER, die de milieueffecten van schaliegasboringen onderzoekt, afwachten. Pas daarna wordt besloten of de PvdA voorstander is van proefboringen.

De sociaaldemocraat is alleen voorstander van schaliegaswinning als dit 'schoon en veilig' kan. "De economische kansen zijn groot, maar dit mag niet ten koste gaan van ons milieu of ons drinkwater."

Het dossier over schaliegas ligt voor de PvdA gevoelig. Aanvankelijk was PvdA akkoord met schaliegaswinning, maar nadat het congres zich uitsprak tegen de boringen, keerde ook partijleider Diederik Samsom zich tegen de winning van schaliegas. Samsom wil de kwestie opnieuw voorleggen aan zijn leden als de techniek voortschrijdt en het boren schoon en veilig kan.

In het regeerakkoord hebben PvdA en VVD geen afspraken gemaakt over het winnen van schaliegas. Coalitiegenoot VVD is voorstander van proefboringen.