Nog geen besluit over proefboringen schaliegas

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over de proefboringen naar schaliegas. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wil eerst een nader advies van deskundigen afwachten, schrijft hij maandag aan de Tweede Kamer.

Kamp heeft maandag het rapport van Witteveen + Bos naar de Tweede Kamer gestuurd. De conclusies daarvan lekten vorige week al uit: de risico's die zijn verbonden aan de opsporing en winning van schaliegas zijn goed te ondervangen. Niettemin wil Kamp nog een nader advies afwachten van de commissie die de milieugevolgen van aanbevelingen uit het rapport bestudeert. Dat wordt eind september verwacht en Kamp neemt dan in oktober een besluit over de proefboringen.

En die proefboringen, waartegen veel verzet bestaat, zijn wel nodig. "Om de potentiële betekenis van schaliegas voor de Nederlandse energievoorziening en economie vast te kunnen stellen zijn proefboringen nodig", schrijft Kamp.

Mocht het kabinet in oktober besluiten om de proefboringen toe te staan, dan volgen nog verscheidene stappen voordat de boor echt de grond in kan. Zo is onderzoek ter plekke nodig, waaruit moet blijken op welke manier de proefboringen veilig kunnen worden uitgevoerd. Daarbij worden omwonenden en lokale bestuurders betrokken.

Mocht blijken dat de boringen inderdaad veilig en verantwoord kunnen worden uitgevoerd, dan moeten nog andere vergunningen worden aangevraagd, bijvoorbeeld voor het bouwen van een boorinstallatie. Ook daarbij wordt de betreffende gemeente betrokken.