Rusland maant VS onderzoek SyriŽ af te wachten

Rusland heeft de Verenigde Staten zondag opgeroepen om de bevindingen van een VN-onderzoek naar de inzet van chemische wapens in Syrië af te wachten voordat militair wordt ingegrepen. Minister van buitenlandse zaken Aleksandr Loekasjevitsj zei dat niet alleen de Verenigde Staten, maar alle landen het onderzoek af moeten wachten en hij drong aan op 'voorzichtigheid en het voorkomen van tragische fouten'.

Frankrijk zei dit weekeinde dat er bewijzen zijn dat Syrische regeringstroepen een gifgasaanval hebben uitgevoerd. De Franse premier François Hollande besprak de kwestie met zijn Britse ambtgenoot David Cameron. De Amerikaanse president Barack Obama voerde zaterdag overleg met zijn belangrijkste veiligheidsadviseurs over de crisis in Syrië en de mogelijkheden voor ingrijpen.

"Onze Amerikaanse en Europese partners moeten begrijpen wat voor catastrofale gevolgen dit soort politiek op de regio en op de Arabische en islamitische wereld in zijn geheel kan hebben", aldus Loekasjevitsj. Hij meent dat de VS en zijn bondgenoten niet 'de gok' moeten nemen en eenzijdig actie ondernemen.

François Heisbourg, een speciale adviseur van de Parijse denktank Foundation for Strategic Research, zei dat de Syrische autoriteiten 'wellicht denken dat het risico van een Amerikaanse aanval bestaat' en dat alleen daarom een speciaal VN-team toestemming heeft gekregen de berichten over de gifgasaanval te onderzoeken. "Ik weet niet of de Syrische autoriteiten dit zelf hebben bedacht, of dat ze van de Russen te horen hebben gekregen dat ze wat voorzichtiger moeten zijn, maar het lijkt er wel op dat ze de Amerikanen serieus beginnen te nemen. Ik denk dat de Syriërs bang beginnen te worden."