Veel regenboogvlaggen bij demonstratie Museumplein

Enkele duizenden demonstranten zijn zondagavond afgekomen op de protestactie To Russia with Love in Amsterdam. Het protest op het Museumplein richt zich tegen de Russische wet die homopropaganda verbiedt. Er werd volop gezwaaid met regenboogvlaggen, het symbool van de homobeweging. Ook was er een opblaas-Poetin.

"Die antihomowet moet weg! Want liefde ís geen propaganda", zo hield COC-voorzitter Tanja Ineke de demonstranten voor. Volgens haar moet de actie een hart onder de riem steken van de homobeweging in Rusland. Tot de actie was opgeroepen door COC Nederland. Het Aidsfonds, Amnesty International, Free Press Unlimited en enkele andere organisaties die opkomen voor mensenrechten sloten zich daarbij aan.

Tijdens de actie spraken ook de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan en de lesbische wethouder Carolien Gehrels. Verder waren er optredens van Mathilde Santing, bariton Maarten Koningsberger en een uitvoering van door Marc Beaugendre van de balletsolo De Stervende Zwaan.

Later zondagavond vindt op het Museumplein het festival Constellation of Russia plaats, met Russische muziek, dans en ballet. Dat festival is georganiseerd door de Russische staat in het kader van het Nederland-Ruslandjaar. De organisatie van het protest heeft opgeroepen het festival niet te verstoren, maar er op waardige wijze aan deel te nemen.

De antihomowet werd begin juli door de Russische president Vladimir Poetin ondertekend. De wet beoogt minderjarigen te beschermen door 'propaganda van niet-traditionele seksuele relaties' te verbieden.

Het COC organiseerde in april ook een protestactie toen president Poetin op bezoek was in Nederland. Duizenden demonstranten protesteerden toen bij het Scheepvaartmuseum, waar Poetin op dat moment dnieerde.