Geen kanonnen bij Prinsengrachtconcert

Het publiek van het Prinsengrachtconcert moet het zaterdag stellen zonder kanonnen. Het Koninklijk Concertgebouworkest wilde de Ouverture 1812 van Tsjaikovski opluisteren met kanonschoten, maar daar is vanaf gezien. De kanonnen zouden te veel ruimte innemen. "In plaats daarvan lossen vijf musketiers schoten", laat een woordvoerder van de AVRO weten.

Om een kanon moet ongeveer zestig meter vrijblijven. Daar is te weinig plaats voor. Bovendien zouden ook minder mensen bij het concert op de Amsterdamse gracht aanwezig kunnen zijn.

Het stuk van de Russische componist is geïnspireerd op de Russische overwinning op het leger van Napoleon in 1812. De kanonschoten zijn te horen in de finale van de ouverture. Naast het stuk van Tsjaikovski brengt het Concertgebouworkest bij de 32e keer editie van het Prinsengrachtconcert ook stukken van Verdi, Puccini, Massenet en Lara ten gehore.

Voor het concert wordt flink uitgepakt, omdat het de Amsterdamse grachtengordel vierhonderd jaar bestaat en het Concertgebouworkest 125 jaar. In plaats van een klein podium staan de ruim negentig musici van het orkest in een grote tent dwars op de Prinsengracht. Daardoor zijn er minder zitplaatsen dan andere jaren.

De solist van de avond is de Maltese tenor Joseph Calleja. Het orkest wordt geleid door Antonio Pappano. De AVRO zendt het concert vanaf 20.00 uur live uit.