Bradley Manning wordt vrouw

De Amerikaanse klokkenluider Bradley Manning wil als vrouw verder door het leven, onder de naam Chelsea. Hij wil zo vlug mogelijk met hormoontherapie beginnen. Dat zegt hij in een geschreven verklaring die hij de Amerikaanse omroep NBC donderdag stuurde. Manning werd woensdag tot 35 jaar cel veroordeeld wegens het lekken van honderdduizenden staatsgeheimen.

Dat Manning worstelde met zijn geslachtsidentiteitsstoornis - hij voelt zich een vrouw in een mannenlichaam - werd tijdens zijn proces als verweer aangevoerd. Zijn advocaten presenteerden deze worsteling in de rechtszaal door onder meer een foto te tonen waarop de soldaat staat afgebeeld met een blonde pruik op zijn hoofd en lippenstift.

Manning schrijft in een verklaring: "Ik ben Chelsea Manning en ik ben een vrouw. Vanwege de gevoelens die ik sinds mijn kindertijd al heb wil ik zo snel als mogelijk met hormoontherapie beginnen. Ik hoop dat jullie me zullen steunen in mijn verandering."

"Ik zou ook graag willen dat jullie het vanaf vandaag over mij hebben met mijn nieuwe naam en dat er daarbij een vrouwelijk persoonlijk voornaamwoord gebruikt wordt. (…) Ik kijk er naar uit brieven van mensen die achter me staan te ontvangen en ik zou graag de mogelijkheid hebben om terug te schrijven."

De volledige verklaring van Chelsea Manning is hier te lezen.