Belgen opgepakt om Facebookpagina's

Mensen afzeiken op internet is een populaire bezigheid. Mensen die vanuit België zulke berichten willen schrijven, moeten echter goed oppassen. Twee jongemannen zijn al opgepakt wegens 'haat op internet'.

Je zult denken dat die jongemannen, eentje van 21 en eentje van 17, hebben opgeroepen tot het uitroeien van bevolkingsgroepen of iets dergelijks. Maar niets is minder waar. De Belgen maakten de Facebookpagina's Eeklose hoertjes en Zelzaatse hoertjes, in navolging van het eerder geopende Antwerpse hoertjes. Op die pagina's werden afbeeldingen van meisjes uit desbetreffende dorpjes geplaatst, voorzien van weinig vleiende epitheta. Ook bezoekers konden een duit in het zakje met beledigende bijschriften doen.

Hoewel de pagina's verwijderd werden, is er volgens het Gentse OM voldoende grond voor vervolging: "We tillen zwaar aan de feiten, want de haatpagina's hebben een enorme impact op de slachtoffers en hun omgeving." Met hulp van Facebook en Microsoft spoorden ze de daders op.

"De boodschap is dat de daders vroeg of laat geïdentificeerd en vervolgd worden," zegt een woordvoerder. De jongens worden nog verhoord. De 21-jarige zal voor de gewone rechter geleid worden, de 17-jarige zal waarschijnlijk voor de jeugdrechter moeten verschijnen.