Poster en statement van Terry Gilliam voor The Zero Theorem

Terry Gilliam is een visionair. Een eigenzinnige regisseur met een enorme verbeelding. Dat levert bijzondere en contemplatieve films op. Zijn nieuwste project heet The Zero Theorem en lijkt prima in het straatje van Gilliam te liggen.

Toen ik Brazil maakte in 1984 wilde ik een plaatje schetsen van de wereld waarvan ik vond waar we in leefden. The Zero Theorem is een glimp van de wereld waarvan ik denk waar we nu in leven. Pat Rushin’s scenario intrigeerde me met de vele existentiële ideeën die hij in dit grappige, filosofische en gevoelige verhaal had verwerkt."

Bijvoorbeeld: wat geeft ons leven betekenis, wat brengt ons geluk? Kunnen we ooit alleen zijn in een wereld die continu meer verbonden en meer beperkt raakt? Is deze wereld onder controle of is het simpelweg chaos?"

We hebben geprobeerd een film te maken die zowel eerlijk, grappig, mooi als verrassend is; een eenvoudige film over een complexe moderne man die wacht op iets wat betekenis geeft aan zijn leven; over relaties waar je niet onderuit kunt en het verlangen naar liefde, vol met eigenzinnige personages en sprankelende vertolkingen; vragen stellend zonder met voor de hand liggende antwoorden te komen."

Hopelijk is het resultaat als geen enkele andere film die je tot dusver hebt gezien; geen zombies, geen gecapete superhelden of ruimtevoertuigen met aliens. Hoewel, misschien heb ik gelogen over dat laatste. Omdat ik al enkele decennia niet meer heb gewerkt met een budget zo klein als nu, werd ik gedwongen snel en instinctief te werken, enkel onder druk gezet door tijd en geld. We vertrouwden op de vrijheid om snel en alert op veranderingen in te kunnen spelen, om buitensporige creatieve gokken te kunnen en mogen wagen. De resultaten verrasten zelfs mij. Ik ben trots dat ik onderdeel heb uitgemaakt van The Zero Theorem.

Het belooft dus nogal wat, de achterliggende gedachte lijkt perfect bij Gilliams expressieve beeldvorming te passen en hij heeft al bewezen zulke thema's tot boeiende cinema te kunnen verwerken. In The Zero Theorem probeert een hacker de reden van het menselijk bestaan te achterhalen. Hij wordt echter continu verstoord door Het Management. Dit keer sturen ze een tiener en lustige love interest om hem af te leiden. Samen met de poster en Gilliams statement doet dit alvast veel goeds vermoeden.

De Amerikaanse regisseur heeft een zeer behoorlijke cast weten te vormen. Rollen zijn namelijk weggelegd voor onder meer Christoph Waltz, Matt Damon, Ben Whishaw en Tilda Swinton.

The Zero Theorem beleeft zijn première op het filmfestival van Venetië, dat op 28 augustus van start gaat. Een Nederlandse releasedatum is nog onbekend.

The Zero Theorem