FD trapt in Speld-hoax

Er was eens het Financiëel Dagblad. Het Financiëel dagblad is een alom bekende en geroemde krant die -je ziet het al aan de naam- vooral over financiële zaken bericht. Zo ook vanochtend, toen de krant (in ieder geval op diens website) "Fyra helpt baas Belgische spoorwegen" kopte.

In dat artikel komt onder andere de mogelijke toekomstige inspraak voor reizigers aan bod: "Zo wil de vader van twee kinderen de reizigers inspraak geven over het aantal tussenstops dat treinen maken, en mogen deze vanaf begin 2014 van hem alleen nog stoppen bij een station als minimaal de helft van de passagiers via de tablet of smartphone aangeeft dat nodig te vinden."

Een alleraardigst geschreven passage door een ogenschlijnlijk hardwerkende FD-journalist, die - klein minpuntje - wel vergeten is de bron te vermelden. Die bron is dit artikel over inspraak van reizigers van de Belgische nieuwssite "De Rechtzetting". Het "gefaalde falende faalt"-stukje uit de titel waarmee ik je naar dit artikel heb weten te lokken schuilt hem in het feit dat De Rechtzetting geen echte, maar een satirische nieuwssite is. Zegmaar de Belgische "de Speld" is. Net als de rest van de artikelen op de betreffende website is het artikel over reizigersinspraak verzonnen, en daar heeft de eerderbesproken FD-journalist even overheen gekeken. Kan gebeuren. Koffie?   

Het is overigens niet de eerste keer dat media in nepberichten trappen, in 2009 trapte de Telegraaf al in een bericht van De Speld over een 'patatje holocaust', en in 2011 berichtte Broadcast Magazine over het 'verzwegen tros-lidmaatschap van Harry Mulisch'.

(Bron: FD.nl)(Bron: FD.nl)

Update 16:30 uur:
Het FD heeft het bericht inmiddels op diens website gerectificeerd. "In het oorspronkelijke artikel werd gesteld dat Descheemaecker reizigers inspraak wil geven over het aantal tussenstops op trajecten. Deze informatie blijkt bij nader inzien afkomstig van een satirische Belgische website", zo valt te lezen.