Zorgen om ongelukken met drones

Met de drones waarvan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) de inzet wil uitbreiden om burgers in de gaten te houden zijn al meerdere ongelukken gebeurd. D66-Kamerlid Gerard Schouw maakt zich zorgen, schrijft Metro donderdag.

Met de Raven, een drone van ruim twee kilo, zijn vijf ongelukken gebeurd. Drie keer ging het om een bedieningsfout en twee keer om een technisch mankement, blijkt volgens de krant uit gegevens van de ministeries van Defensie en Veiligheid en Justitie. Eerder waren er al vijf incidenten met de Nederlandse Sperwer in Afghanistan.

Schouw vindt dat Opstelten niet voorbij moet gaan aan de 'fysieke gevaren'. "Als er met dergelijke professionele toestellen al iets fout gaat, dan moet je er toch helemaal niet aan denken dat straks iedere boa met een afstandbediening dat soort vliegtuigjes boven het publiek laat vliegen", aldus het Kamerlid in de krant.

Luchtverkeersleiding Nederland erkent volgens Metro de gevaren van drones. "Er is een zeer reële kans dat ze op een hoogte vliegen waar ook vliegtuigen zich bevinden", zegt een woordvoerder in de krant.

Als het aan Opstelten ligt mogen gemeenten burgers straks in de gaten gaan houden met de onbemande vliegtuigjes. Oppositiepartijen D66 en GroenLinks zijn fel gekant tegen het flexibel cameratoezicht met behulp van de vliegtuigjes met het oog op de privacy. Met bespieden van burgers heeft het plan echter niets te maken, verzekerde de bewindsman woensdag.