FOK!filmblik: The Texas Chainsaw Massacre 2 (1986)

22 augustus is een dag in de filmgeschiedenis waarop vele mooie films verschenen. Zo maakte Hannibal Lecter zijn debuut in 1986 in de film Manhunter van Michael Mann (Miami Vice) en verscheen in 2008 de explosieve actiefilm Death Race van Paul W. Anderson. In de reeks FOK!filmhelden gaan we vandaag echter voor een vervolg van een spraakmakende horrorfilm uit de zeventiger jaren.

The Texas Chainsaw Massacre 2

In 1974 had het horrorgenre een nieuwe dimensie gekregen toen de epische horrorklassieker The Texas Chainsaw Massacre van Tobe Hooper op het witte doek verscheen. Het verhaal was gebaseerd op de daden van de beruchte Ed Gein, een moordenaar uit Wisconsin die het fijn vond om, in plaats van kleding, de huid van zijn slachtoffers te dragen en zo bij volle maan te gaan dansen. Gein pleegde 'slechts' drie moorden, maar ging de geschiedenis in als inspiratiebron voor films zoals Psycho, The Texas Chainsaw Massacre en The Silence of the Lambs, en ook artiesten als Macabre ('Ed Gein'), Slayer ('Dead Skin Mask') en Mudvayne ('Nothing to Gein') werden door de grafrover geinspireerd. De film was een enorm succes en zo besloot Hooper om in 1986 een vervolg te gaan maken.

The Texas Chainsaw Massacre 2 1

Dennis Hopper speelt de rol van Lefty Enright, een man die al jaren op zoek is naar de personen die ervoor zorgden dat zijn nichtje Sally Hardesty in een psychiatrische kliniek terechtkwam, terwijl haar gehandicapte broer Franklin en een drietal vrienden als beesten werden afgeslacht. Hij ontdekt dat de lokale radio-dj Vanita 'Stretch' Brock (Caroline Williams) opnames heeft van de moordende bende en besluit om haar te gebruiken voor zijn wraakactie. Enright vraagt Stretch om de opnames opnieuw te draaien om zo de moordenaars naar de studio te lokken. Diezelfde avond nog krijgt ze Leatherface en zijn broer Chop Top op bezoek die haar ontvoeren naar een verlaten pretpark. Daar maakt ze meteen ook kennis met de rest van de vrolijke familie. Wat de Sawyers niet weten is dat Enright hun heeft gevolgd en klaar staat om zijn kettingzaag eens flink te laten ronken.

The Texas Chainsaw Massacre 2 2

Het eerste wat opvalt als je The Texas Chainsaw Massacre 2 kijkt, is dat deze film meer zwartgallige humor heeft dan de voorgaande film. The Texas Chainsaw Massacre moest het juist hebben van de gruwelijke gebeurtenissen die niet in beeld kwamen, maar waarbij de fantasie van de kijker aangesproken werd. Ook kent The Texas Chainsaw Massacre 2 veel meer gore beelden dan de eerste film, die trouwens door de grootmeester Tom Savini werden geleverd. De film kreeg, met uitzondering van Jim Siedow (Drayton 'The Cook' Sawyer) een compleet nieuwe cast. Bill Moseley, die de rol van Chop Top Sawyer speelt, kreeg zijn rol op een bijzondere manier. De acteur had eerder een rol gespeeld in de korte parodiefilm The Texas Chainsaw Manicure waarin hij de rol van de Hitchhiker nadeed. Hooper was onder de indruk van die film, had een ontmoeting met Moseley en beloofde hem dat hij een rol zou krijgen indien er een vervolg zou komen op The Texas Chainsaw Massacre. Toen Hooper jaren later de film The Texas Chainsaw Massacre 2 ging maken hield hij zich dan ook aan deze belofte.

Zoek de verschillen
Zoek de verschillen

The Texas Chainsaw Massacre 2 kreeg vervolgen in de vorm van Leatherface: The Texas Chainsaw Massacre III (1990) en Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation (1994). In die laatste film zagen we ook nog heel even Sally Hardesty terugkeren. In 2003 zou er een remake verschijnen van The Texas Chainsaw Massacre, gevolgd door The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning (2006).