Kabinet praat niet verder met oppositie

De onderhandelingen met de oppositie voor de steun voor de kabinetsplannen op het gebied van onderwijs en kindregelingen worden voorlopig niet hervat. Dat heeft D66-leider Alexander Pechtold vernomen van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Dat zei Pechtold maandag op Radio 1.

Pechtold werd vrijdag gebeld door Dijsselbloem. "We zien elkaar in september bij Prinsjesdag wel weer", was volgens Pechtold de boodschap die de minister voor hem had.

Pechtold onderhandelde voor het zomerreces van de Tweede Kamer samen met GroenLinks over de bezuinigingen op het onderwijs en de kindregelingen. Het kabinet is voor steun in de Eerste Kamer afhankelijk van de oppositie. Die onderhandelingen liepen spaak, maar Dijsselbloem liet weten dat hij de gesprekken medio augustus wilde voortzetten.

Dat dit nu niet gebeurt, noemt Pechtold 'verbazingwekkend'. Hij denkt dat het kabinet niet wil verder praten omdat de ambities te ver uiteen liggen. Volgens bronnen rond het kabinet zou het echter liggen aan de 'onmogelijke eisen' die D66 zou stellen, schreef De Telegraaf maandag.

Pechtold snapt daar niets van. Hij wees erop dat sinds het laatste overleg niet meer is gepraat. En toen was het kabinet nog 'zeer geïnteresseerd' om halverwege augustus verder te praten. De D66-leider is nog steeds bereid om verder te praten, zei hij.

Pechtold herhaalde bij Radio 1 dat D66 niet zal instemmen met bezuinigingen op onderwijs. Mocht het kabinet het laten aankomen op een confrontatie in de Eerste Kamer, dan zal dat ook blijken. "Ik zie geen D66'er voor uiteindelijk voor een onderwijsbegroting stemmen waar een bezuiniging in zit."