Mogelijk nog een wolf in Nederland

Mogelijk zwerft in Nederland een wolf rond. Een Nederlandse veehouder heeft vorige maand foto's gemaakt waarop te zien is dat een kalf verwondingen heeft opgelopen die typisch zijn voor een wolvenaanval. Dat meldt wolvendeskundige Wim Tegels op boerderij.nl.

Omdat het voorval niet is gemeld bij officiële instanties en er dus geen onderzoek is gedaan, kan Tegels niet met honderd procent zekerheid zeggen dat het om een wolf gaat. De foto's werden gemaakt nadat een week daarvoor een wolf was doodgereden in Luttelgeest in Flevoland.

De veehouder, die anoniem wil blijven, stuurde de foto's naar Tegels. Ingewanden waren uit het kalf getrokken en ook miste het dier een poot. De locatie is niet bekendgemaakt.

Tegels is ervan overtuigd dat de wolf zich in Nederland gaat vestigen. Hij is verrast door de snelheid waarmee de wolvenpopulatie zich de laatste jaren heeft uitgebreid, vooral in Duitsland.

Hij wijst op de schade die het roofdier vooral de schapensector kan toebrengen. De wolvendeskundige verzoekt veehouders in geval van aanvallen op schapen of ander vee zo snel mogelijk contact op te nemen met het Faunafonds. Dat kan direct een onderzoek instellen, desgewenst discreet. Het fonds beschikt over wolvendeskundigen die in Duitsland zijn opgeleid.

Van de wolf die op 4 juli in Luttelgeest werd aangereden staat inmiddels vast dat het dier daar op eigen kracht was gekomen. Het vrouwtje kwam waarschijnlijk uit de Karpaten.