Regering Egypte in overleg over verbod Broederschap

De Egyptische regering is zondag in overleg gegaan over het verbieden van de Moslimbroederschap. Een dergelijk verbod, dat volgens de autoriteiten voortkomt uit het geweld dat de broederschap tentoonspreidt, zou een nieuwe stap zijn in de al tientallen jaren durende machtsstrijd tussen de Moslimbroeders en de Egyptische regering.

Het verbod op de Moslimbroederschap komt uit de koker van politieke krachten die het leger steunen. Zij willen dat de Broederschap wordt aangemerkt als 'terreurorganisatie'. Volgens deskundigen betekent het verbieden van de Broederschap dat de autoriteiten een zerotolerancebeleid kunnen voeren tegen de straatprotesten van de afgelopen tijd. Bovendien kan dan ook de financiering van de Moslimbroederschap worden aangepakt. Hoewel dergelijke maatregelen een zware klap voor de Broederschap zouden zijn, is het onwaarschijnlijk dat de organisatie volledig verdwijnt.

Ruim een jaar geleden kwam de Moslimbroederschap na democratische verkiezingen in Egypte aan de macht. Mohammed Morsi, die voortkomt uit de islamistische beweging, werd president. Op 3 juli werd hij echter door het Egyptische leger afgezet. Sindsdien gaan de Moslimbroeders vrijwel dagelijks de straat op om te eisen dat Morsi wordt geherinstalleerd als president. De protesten gaan gepaard met geweld en dit heeft kwaad bloed gezet bij de bevolking.

Afgelopen week liepen de spanningen hoog op. Ordetroepen ontruimden woensdag twee protestkampen en bij gevechten tussen aanhangers van Morsi en agenten kwamen honderden mensen om het leven. De onrust in Egypte heeft internationaal tot bezorgde reacties geleid. Zaterdag veroordeelde secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon nog de 'gewelddadige protesten' en het 'gebruik van buitensporig geweld' door de autoriteiten.