Minder eikenprocessierupsen dan voorgaande jaren

Het aantal eikenprocessenrupsen ligt in grote delen van het land lager dan de afgelopen jaren. Grote uitzondering is Drenthe. Daar werden juist bijna twee keer zo veel nesten verwijderd als in 2012. Mogelijk zijn veel nesten in juli door de hitte ondergronds gegaan, meldt natuurbericht.nl.

In Drenthe werden in totaal ruim vierduizend nesten verwijderd. De eikenprocessierups, die veel overlast bij mensen en dieren kan veroorzaken, zit pas een paar jaar in Drenthe. De toename is vooral toe te schrijven aan de kolonisatie van nieuwe gebieden. In de provincie staan erg veel eikenbomen.

In Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland lag het aantal rupsen juist relatief laag, onder meer door preventieve bestrijding. In het midden van Utrecht en delen van Limburg en Overijssel tastten de rupsen ondanks hun relatief lage aantal toch nog flink wat bomen aan.

Door het koude eerste halfjaar kroop de eikenprocessierups pas laat uit het ei. Het is niet waarschijnlijk dat ze echt last hebben gehad van het koude weer, maar er zijn aanwijzingen dat ze gewild voedsel waren voor vogels. De eikenprocessierupsen zijn een van de eerste rupsen die uit het ei kruipen.

De brandharen van de eikenprocessierups worden verspreid door de wind en kunnen veel irritatie veroorzaken. De klachten variëren van heftige jeuk tot ernstige irritatie van de ogen en luchtwegen.

Dat de eikenprocessierups onder de grond kan gaan is pas sinds 2010 bekend. Grondnesten worden vaak niet opgemerkt, waardoor ze niet worden verwijderd. Naar verwachting vliegen de processievlinders vanaf komende week massaal uit om zich aan de voortplanting te wijden.