'Katten 's nachts binnenhouden'

De aandoenlijke slaapkopjes die er overdag voor zorgen dat je zelf niet op je eigen bank kan zitten, veranderen 's avonds vaak in nietsontziende moordenaars.  Het zou zomaar een stelling van Paul Jambers kunnen zijn, maar deze mening komt van ecoloog Hugh Jansman. Hugh, verbonden aan Onderzoeksinstituut Alterra te Wageningen vindt dat huiskatten 's nachts beter binnen gehouden kunnen worden.

Ons kikkerlandje telt zo’n drie miljoen katten. Tien tot twintig procent van deze aandachtshoeren gaat 's nachts op rooftocht uit en vormen daarmee een bedreiging voor de inheemse en beschermde fauna. Buiten de gebruikelijke muizen, die je 's ochtends half aangevreten in je huis aantreft, worden ook zeldzame hagedissen gezien als prooi. Het beweegt, dus is het interessant, nietwaar?

Op de Veluwe en de Waddeneilanden zijn het voornamelijk verwilderde katten die zichzelf in leven houden door genocide te plegen op bedreigde diersoorten. Zo worden zelfs ringslangen en adders verschalkt en opgepeuzeld.  De verwilderde katten op de wadden zijn vaak katten en nakomelingen van die katten die ooit door toeristen zijn achtergelaten.

Hugh Jansman luidt de noodklok en doet een oproep aan katteneigenaren om hun aaibare en onschuldig uitziende moordenaars 's nachts binnen te houden.