Reisadvies Egypte wordt 'te vaag' gevonden

Het ministerie van Buitenlandse Zaken moet met een duidelijker reisadvies voor Egypte komen. Door de aanpassing die vrijdag werd doorgevoerd schept het reisadvies onduidelijkheid, zei een woordvoerder van de brancheorganisatie voor reisorganisaties ANVR zaterdag op Radio 1.

Sinds vrijdag worden alle niet-essentiële reizen naar hotelresorts aan de Rode Zee en de Golf van Akaba ontraden vanwege de onzekere veiligheidssituatie in het Arabische land. Eerder werden alle reizen naar alle andere gebieden in Egypte al ontraden. Het was volgens de ANVR duidelijker geweest als de bestaande situatie was voortgezet of als het ministerie simpelweg alle reizen naar Egypte had ontraden.

Nu worstelen reizigers volgens de woordvoerder van de ANVR met de vraag hoe essentieel een ontspannende vakantie is. Het ministerie laat volgens haar onduidelijkheid bestaan. "Niet alleen voor de touroperators, maar ook voor de reizigers. Ga je nu wel of ga je nu niet?'

Een woordvoerder van TUI gaf vrijdag al aan het reisadvies niet helder te vinden. In het advies staat eerst dat alle reizen naar Egypte met een andere bestemming dan de hotelresorts aan de Rode Zee en de Golf van Akaba worden ontraden en dat Nederlanders wordt geadviseerd te overwegen of hun verblijf nog langer noodzakelijk is. In de alinea daaronder wordt echter aangegeven dat gelet op de onzekere veiligheidssituatie niet-essentiële reizen naar de hotelresorts aan de Rode Zee en de Golf van Akaba worden ontraden."Mensen gaan naar die hotelresorts voor een vakantie. Dat zijn dus niet-essentiële reizen. Voor ons is het onbegrijpelijk dat het is aangepast, en al helemaal op deze manier", zei een woordvoerder vrijdag.

De calamiteitencommissie heeft voor reizen naar de Rode Zee en de Golf van Akaba vooralsnog niet besloten tot een dekkingsbeperking. Bij een dekkingsbeperking kunnen mensen niet langer naar het land waarvoor die beperking geldt reizen met garantie van het Calamiteitenfonds. Wie een reis naar Egypte heeft geboekt, kan die wel kosteloos omboeken of zijn geld terugkrijgen.

De Verenigde Staten, Duitsland en Zwitserland gaven al eerder een negatief reisadvies af. Verschillende touroperators in Scandinavische landen gelasten reizen naar Egypte af en halen toeristen terug. Polen adviseert zijn burgers om voorlopig in de resorts te blijven en onder meer grote steden te mijden.

Verschillende grote reisorganisaties hebben vrijdag uit zichzelf al reizen naar Egypte geschrapt. Ook worden honderden reizigers vroeger teruggehaald van hun vakantie.