Nóg meer lastenverzwaringen

De extra bezuinigingen bestaan volgend jaar mogelijk voor een groter deel uit lastenverzwaringen dan waar nu van uit wordt gegaan. Dat bleek vrijdag na afloop van de ministerraad.

Premier Mark Rutte (VVD) zei in juni al dat lastenverzwaringen volgend jaar 'onvermijdelijk' zullen zijn. Tegelijkertijd wil het kabinet vasthouden aan een pakket dat voor twee derde bestaat uit bezuinigingen en voor een derde uit lastenverzwaringen.

Dat uitgangspunt wilde minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) vrijdag niet onderschrijven. Hij wees erop dat het kabinet volgende week begint met de onderhandelingen over de extra bezuiniging, waarbij ook wordt gepraat over lastenverzwaringen. "Ik ga niet aan de vooravond van de besprekingen al over de uitkomst uitspraken doen"

Ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) hield zich op de vlakte. "We gaan het zien op Prinsjesdag", zei hij. Hij wees erop dat die verhouding geldt voor de hele regeerperiode van het kabinet. "Ik kan het niet per jaar nu gaan vastpinnen." Het streven is om die verhouding wel nog te verbeteren als daar mogelijkheden toe zijn, aldus Dijsselbloem.