Dieven stelen meer auto's

Het aantal gestolen auto's is in de eerste helft van dit jaar verder gestegen. In totaal maakten dieven 5746 personenauto's buit, 2,7 procent meer ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).

Dieven hadden het in de eerste zes maanden van 2013 vooral gemunt op relatief nieuwe auto's. Van 1565 auto's die niet ouder waren dan drie jaar werd het slot opengebroken. Dat zijn er 153 meer dan vorig jaar. De kans op diefstal bij jonge auto's is volgens de stichting anderhalf keer zo groot als bij oudere auto's.

De Volkswagen Golf is al jaren de meest gestolen personenauto in Nederland. Gemiddeld worden er elke dag zes gestolen. In het afgelopen halfjaar was het 1090 keer raak. Na de Golf zijn de Volkswagen Polo met 337 diefstallen en de Mercedes E-klasse met 232 diefstallen populair bij dieven.

Het aantal diefstallen van brom- en snorfietsen daalde. In de eerste zes maanden van 2013 werden er 6718 gestolen, bijna 1200 minder dan in 2012. Ook het aantal diefstallen van motors en vrachtwagens daalde.