Nieuwe aanpak in Den Haag tegen inbrekers

Politie en justitie in Den Haag zijn bezig met een nieuwe aanpak tegen mensen die willen inbreken. Ze proberen deze verdachten te vervolgen voor het treffen van voorbereidingshandelingen voor een inbraak. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag dinsdag.

Voorheen konden verdachten die rondrijden of lopen in een woonwijk waarin ze niets te zoeken hebben niet voor langere tijd worden vastgezet. Agenten konden in dit soort gevallen alleen optreden op basis van het overtreden van de algemeen plaatselijke verordening wegens het bij zich hebben van inbrekerswerktuigen als bivakmutsen en schroevendraaiers.

Voor het treffen van voorbereidingshandelingen kunnen verdachten wel langere tijd worden vastgezet. Hier staat ook een gevangenisstraf voor.

De afgelopen maanden werden door de Haagse politierechter al verdachten veroordeeld voor voorbereidingshandelingen voor een woninginbraak. Dinsdag werd nog een 25-jarige man uit Litouwen hiervoor veroordeeld tot zes weken cel.

De man werd eind juli midden in de nacht in Hazerswoude-Rijndijk samen met een 19-jarige landgenoot aangehouden. Het tweetal liep op het erf van een woning en had een tasje met daarin onder meer een breekijzer bij zich. De 19-jarige man werd vorige week eveneens veroordeeld tot zes weken cel.