'Kunsthalrovers willen schilderijen teruggeven'

De Roemeense verdachten in de kunstroofzaak zijn bereid de gestolen schilderijen terug te geven. Dat hebben hun advocaten dinsdag in Boekarest gezegd nadat het proces werd verdaagd. De drie hoofdverdachten zouden weten waar de meesterwerken uit de Rotterdamse Kunsthal zich bevinden. De doeken zijn volgens hen niet verbrand.

De verdachten zouden de meesterwerken terug willen geven op voorwaarde dat ze 'goed behandeld worden'. Hoofdverdachte Radu Dogaru zou aansturen op uitlevering aan Nederland in ruil voor teruggave. De zaak gaat 10 september verder.

De advocaten dringen erop aan dat er een tweede onderzoek komt naar de asresten die gevonden zijn in de kachel van de moeder van een van de verdachten. Dat onderzoek moet plaatsvinden in het Parijse museum het Louvre. Uit Roemeens onderzoek is gebleken dat er resten van schilderijen in de as zaten, maar onduidelijk bleef om welke doeken het ging.

"Onze cliënten zeggen dat de schilderijen zijn nog intact zijn", zei advocaat Maria Vasii. De advocaten zeggen de locatie van de schilderijen zelf niet te kennen. Als ze dat wel zouden weten, kunnen ze als medeplichtig worden aangemerkt.