'Bouw Oost-Jeruzalem is provocatie'

Het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken en het bestuur van Jeruzalem hebben vergunningen verleend voor de bouw van 942 woningen in Oost-Jeruzalem, met name in de wijk Gilo. De toestemming voor het bouwplan komt een dag voordat Israël en de Palestijnen hun vredesonderhandelingen voortzetten.

Afgelopen weekeinde werd bekend dat Israël 1167 woningen gaat bouwen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. Dit tot grote woede van de Palestijnen. Met de bouw in Gilo, waarvoor eind vorig jaar al toestemming werd verleend, komt de grens van de wijk dichter bij een Palestijnse stadswijk te liggen. Volgens een woordvoerster van Binnenlandse Zaken kan het echter nog jaren duren voordat de bouw echt start.

De locoburgemeester van Jeruzalem, Yosef Alalu, sprak evenwel van 'een verschrikkelijk besluit' en een provocatie richting de Palestijnen, de VS en de wereld. Afgelopen weekeinde noemde de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry de bouw van de 1167 woningen nog 'illegaal', en zei dat hij de bezorgdheid van de VS hierover aan 'onze vrienden in Israël' kenbaar had gemaakt.

De Israëlische beweging Vrede Nu benadrukt dat het bouwplan voor Gilo betekent dat er driehonderd woningen meer komen dan oorspronkelijk was gepland.