Oppositie wil opheldering extra bezuinigingen

De SP eist opheldering van het kabinet over de extra bezuinigingen. Tweede Kamerlid Arnold Merkies eist voor vrijdag duidelijkheid over de berichten dat de coalitie twee miljard euro meer wil bezuinigen dan Brussel voorschrijft. PVV-leider Geert Wilders reageert vol ongeloof.

"Ik wil gewoon weten, is het nou zes miljard of acht miljard of komt het kabinet toch bij zinnen en gaat ze minder bezuinigen", reageert Merkies dinsdag. Hij kondigt Kamervragen aan, die hij voor vrijdag beantwoord wil zien. Dan komt de ministerraad voor het eerst sinds het zomerreces weer bijeen.

De SP verzet zich al langer tegen extra bezuinigingen. Die staan volgens de socialisten het herstel van de economie in de weg. Dat vindt ook Geert Wilders. Hij noemt de mogelijke extra bezuinigingen 'ongelooflijk'. "Het lijkt wel alsof de Grieken alvast een paar miljard extra nodig hebben", reageert hij.

"In plaats van de economie te helpen zegt Rutte: we gaan nog even twee miljard meer bezuinigen dan van Brussel moet. Het is volstrekt verkeerd beleid." Wilders noemt het kabinet een 'nationale ramp voor Nederland'. Ik heb er geen woorden voor hoe slecht dit kabinet beleid voert. De PVV-voorman pleit juist voor belastingverlaging en bezuinigingen op ontwikkelingshulp.

Het Financieele Dagblad schreef dinsdag op basis van Haagse bronnen dat het kabinet volgend jaar waarschijnlijk acht miljard euro gaat bezuinigen, twee miljard dan eurocommissaris Olli Rehn voorschrijft. Het kabinet wil hiermee geld vrijmaken om te investeren in de kwakkelende economie.

Het Centraal Planbureau presenteert woensdag nieuwe prognoses voor de Nederlandse economie in 2014. De door Brussel gewenste zes miljard euro aan bezuinigingen zijn hier nog niet in verwerkt.